tiistai 28. lokakuuta 2014

DIY: Saippuat joulun tuoksuissa

Kodin valtasi iiihanaiset joulun tuoksut ja tällä kertaa siihen ei tarvittu edes leivontaa! Nimittäin tein ihania jouluisia itsetuunattuja saippuoita. Saippuamassan ostin valmiina askartelukaupasta ja sekoittelin massaan kanelia, tähtianista, neilikkaa, appelsiinia ja hunajaa. Valmistelut aloitin jo pari viikkoa sitten säästämällä maitopurkkeja muoteiksi (+pyöreän appelsiinisaippuan muottina toimi raejuustopurkki) sekä kuivattamalla appelsiinirenkaita.



KUIVATUT APPELSIINIVIIPALEET
1. Viipaloi appelsiini terävällä veitsellä noin kolmen millimetrin paksuisiksi viipaleiksi.
Levitä viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Voit siivilöidä viipaleille hieman tomusokeria. Sokeri saa viipaleet loistamaan erityisen kirkkaina.
2. Kuivata viipaleita uunissa kiertoilmatoiminnolla 75 asteessa tai tavallisessa uunissa alle 100 asteessa 2–4 tuntia. Jätä uunin luukun väliin lusikka niin, että appelsiineista haihtuva neste pääsee pois raosta. (Kotivinkki)


 
Jouluisten mausteiden lisäksi hankin myös eteerisen appelsiiniöljyn tuoksua tuomaan.
Saippuan tekeminen oli huippukivaa ja helppoa! Massa sulatettiin kattilassa (ei saa antaa kiehua), 'maustettiin' ja kaadettiin muotteihin jäähtymään. Ja avot - muutaman tunnin päästä on jo valmista! (vuorokausi PITÄISI malttaa odottaa..:)

Vaikka alla olevassa kuvassa keskimmäinen saippua näyttääkin erehdyttävästi leppäkerttusaippualta, se on kuitenkin ihan vaan kahvisaippua - mukana papuja ja kahvinpuruja :D



Tämä on kyllä ihan ehdoton joulunajan tuliais/lahjaidea tälle vuodelle ja varmasti tehdään vielä toinenkin satsi.

Alla eri saippuat erikseen esiteltyinä. Kanelisaippuassa on kanelijauhetta ja sisään upotettuna kanelitanko. Appelsiinisaippuassa hunajaa ja appelsiiniöljyä. Neilikkasaippuassa neilikkaa jauheena ja koristeeksi upotettuna tähtianiksia. Itseasiassa jokaiseen saippuaan lisäsin mausteiden muassa myös hunajaa. (Hunajaa voi lisätä maksimissaan 10%).
Niinkuin sanottu, tosi mukavaa puuhaa ja suosittelen testailemaan! Ja kerrothan linkein&vinkein minkälaisia saippuoita sinä olet tehnyt..? :)

 
 
TUOKSUVAA TIISTAITA!

26 kommenttia:

  1. Saippuamassat odottavat meilläkin askartelijoita, sillä olen tehnyt niille jo savesta aluslautasia eli joululahjoiksi on tarkoitus saippuoita tehdä. Valmiista massasta olen tehnyt läpinäkyviä, joihin osittain upotettuna pieni muovilelu kädensijaksi ja sitten erivärisiä lastensaippuoita hiekkakakkumuoteilla. Nyt mietin kahvisaippuoita, mutta kylläpä tekemäsi appelsiinisaippuat olivat ihania! terkuin Suska koivuladesignesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä, laitathan saippua-astioista sitten blogipostaustakin, olis kiva nähdä ne :) Hiekkakakkumuotitkin loistava idea, täytyy pitää mielessä.
      Appelsiinisaippuat on kyllä raikkaan näköisiä ja niihin sai eteerisellä appelsiiniöljyllä tosi ihanan tuoksun!

      Poista
  2. Me tehtiin viime vuonna ystävän kanssa vastaavia ja kivaa oli. Niitä oli mukava laittaa joulupaketteihin sukulaisille ja ystäville!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin jo sormet syyhyää näitä paketoimaan - pitää keksiä ensin jotain kivoja paketointi-ideoita :)

      Poista
  3. Ihana blogi sulla. Olen etsinyt monesti joulublogia mistä tykkäisin....ja sitten löysin tämän. Kuvat on todella hyviä ja kauniita ja olet ihan selvästi panostanut niihin. Ja tietysti tykkään sisällöstäkin. Ja nyt sain kommattuakin kun oli tämä upea saippua juttu....on varmaan ihan pakko kokeilla oman joulusaippuan tekemistä(ei sitten minkäänlaista kokemusta hommasta) Kiitos vielä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentistasi - päivä pelastettu! :) Ja rohkeasti vaan saippuaa tekemään, se on superhelppoa tuosta valmiista massasta ja palkitsevaa, kun saa hetkessä valmista ja kaunista :)

      Poista
  4. Näitä täytyis itsekin kokeilla!

    VastaaPoista
  5. Mitä määriä mausteita laitoit näihin? Hieno idea, kauniita! Tyhmä kysymys, mutta pysyykö nuo appelsiiniviipaleet hyvin massassa, vai meneekö helposti pinnalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja kivasta palautteesta :)
      Laitoin mausteita noin 2tl/saippua. Itseasiassa ei tyhmä kysymys ollenkaan, oli meinaan aika vaikeaa saada appelsiininviipaleet pysymään saippuan sisällä! Mutta kun painoi viipaletta massan sisään ja antoi massan vähän jäähtyä/jähmettyä niin pikkuhiljaa viipale jäi massan sisälle eikä noussut enää pintaan..

      Poista
  6. Niin aion testata näitä! Sulta ei kyllä ideat ja vinkit lopu koskaan ☺ Kiitos!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu jos sait inspiksen näitä testailla! Kiitos vaan itsellesi ihanasta palautteesta :)

      Poista
  7. Juuri pohdin, että mistähän löytäisin kiva saippuan teko-ohjeen. Tätä on kokeiltava...näistä lahjoista tarhan tädit ja työkaverit varmasti ilahtuvat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, aivan huippu pieni muistaminen - meilläkin taitaa lähteä opelle yksi saippuainen lahja :)

      Poista
  8. Hei! Ihastuin tähän ideaasi kovin, ja haluaisin vinkata siitä diy-joululahjaideoita kokoavassa postauksessani. Sopiiko jos lainaan yhtä kuvaasi postauksessa? Linkitän tietysti myös tänne. :)

    VastaaPoista
  9. Moi!
    Ajattelin tehdä saippuaa tällä ohjeella! :) Sulatitko aina uuden saippuamassan, kun halusit vaihtaa hajua/mausteita? Ja tiedätkö, voiko saippuamassan joukkoon laittaa esimerkiksi havunneulasia tai jotai lehtiä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! :) Joo tein juuri noin, eli massaerä kerrallaan maustoin/hajustin.
      Kokeilin pientä kuusenoksaa laittaa, mutta muistaakseni se joko vaihtoi väriä rusehtavaan/pudotti neulaset (massa on vielä kuumaa/lämmintä kun sinne sisään jotain upottaa.) eli se ei toimi.. Lehtiä en kokeillut, kannattaa testata! Mukavia saippuanvalmistushetkiä! :)

      Poista
  10. Mitenkäs sinä niitä appelsiinin viipaleita painoit sinne massaan? Ihan sormellako vain vai jollain tikulla? Itse olin suunnitellut tekeväni tänään ja etsin inspiraatiota, ja täältä löytyikin heti ihania kuvia! Kiitos sinulle tästä postauksesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Muistaakseni hammastikulla painoin niitä massaan jonkin aikaa, niin että massa ehti vähäsen jähmettyä - mutta ihan helpolla ne ei kyllä sinne jää :D Kiitos sinulle kommentoinnista! :)

      Poista
  11. Tämä kysymys ei oikein kuulu tänne, mutta mitä luulet, voiko piparkakkumaustetta panna saippuaan tuomaan tuoksua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan! Kaikki kysymykset ovat tervetulleita - vastaan jos osaan :) Kyllä mä laittaisin - tai kannattaa ainakin testata :) Kanelia laitoin tangon lisäksi myös jauheena, eli se ainakin toimi - mikseipä siis piparkakkumaustekin!

      Poista
  12. Heippa ihania saippua ideoita. Meillä tarkoitus tänä vuonna joululahjaksi tehdä saippuoita valmismassasta. Mietinkin voiko kaakaojauheella värjätä massaa ? Tarviiko se sekoittaa öljyyn ensin jos siis voi värjätä ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos myy! Tuoksuvia saippualahjoja on aina kiva saada - ja niiden puuhastelu vasta kivaa onkin :) En ole kokeillut kaakaojauhetta, enkä äkkiseltään osaa sanoa millaista siitä tulisi.. testaa pieneen määrään, ennenkuin laitat koko massaan?

      Poista

Pienikin kommentti lämmittää jouluttelijan mieltä :)